Budapešť 2019

Dlouho očekávané podzimní prázdniny právě začaly a budík nastavený na 4:00 nemilosrdně zvoní. Typicky jsem vyběhla z domu na poslední chvíli, ujel mi autobus a mezitím jsem málem dostala infarkt kvůli zapomenutému pasu, který jak mi došlo za vteřinu, do Maďarska nepotřebuju. Typický začátek. Vlak jsme nakonec dobíhali, ne však mojí vinou (Jáchyme a Ančo!). Nakonec to dopadlo dobře a naše hvězdná sedmičlenná výprava mohla vyrazit na první společnou cestu.

Cesta do Budapešti trvala okolo 6,5 hodiny takže půlku prvního dne ukrojila cesta, ale zbytek odpoledne jsme věnovali průzkumu okolí našeho ubytování, procházce na druhou stranu řeky a návštěvě veganské kavárny/restaurace. Do takového podniku by mě třeba v Praze nenapadlo jít, už jenom kvůli cenám. V Budapešti jsou vegetariánské kavárny, sekáče a různé alternativní podniky o hodně běžnější než u nás. I nabídka věcí bez lepku a laktózy je tu, v běžném supermarketu podstatně širší.





Neděle byla nádherně slunečná, což bylo ideální na den strávený ve městě. Stihli jsme projít ty největší highlighty které Budapešť nabízí.


 Kostel sv. Štěpána.
Parlament.


 Příště mě prosím nikdo nefoťte vedle vysokých lidí, jako je Jáchym. Vypadám pak, jako kdybych se srazila při praní.


 Vyjít k hradu Budín se vyplatí, kvůli výhledu. Pro líné tam vede lanovka.



 Za zmínku stojí i mosty přes řeku Dunaj. Každý z nich je jiný a něčím zajímavý. Proč jsou na tomto mostě vyvěšené slovinské vlajky, nám však zůstalo záhadou.



Večer jsme zamýšleli jít na ruské kolo kterému se, po vzoru London Eye říká Buda Eye. Nakonec jsme kromě kola stihli projít křížem krážem noční město a pokochat se fontánou na Margaretině ostrově, kterou jsme viděli ten den už za světla. V noci měla o poznání větší grády.






Stejně jako předchozí den jsme navštívili kavárnu která sousedila s naším ubytováním. Interiérem a kafem si nás získala natolik že jsme v ní zahajovali každý den našeho pobytu.


Tradiční tržnice.






Vítězné náměstí se nachází blízko ohromného parku kde se nachází i ZOO.
Večer jsme měli zajímavou noční procházku s ,,místňákem" který žije v Budapešti ale maminku má z Česka. Vzal nás mimo jiné na místní verzi naší náplavky a na méně turistická místa.


 Stará linka metra. Jízdenka stojí pár korun a je to hezký zážitek.



Další den jsme si mohli odškrtnout další položku z budapešťského must visit seznamu a to termální lázně. My jsme navštívili Lukacz Bath, zahrnující jak venkovní tak i vnitřní část a sauny. Zvenku sice působí dost zchátrale a oproti nejznámějším lázním Gellért jsou o poznání méně okázalé, ale pro nás naprosto splnily účel.





Tahle fotka je na instagramu hodně populární ale nevím, jak to ty holky fotí, aby jim nesvítilo slunce přímo do obličeje. Asi nejsem stvořená na to být insta model. 

Jelikož jsme jeli jako parta středoškoláků jednou z věcí, kterou jsme museli řešit byli finance.

Přehled nákladů: 
zpáteční jízdenka na vlak- 1000 kč
ubytování na 4 noci za 1 osobu- 1000 kč
Jídlo- cca. 658 kč (individuálně se to mohlo o několik stovek lišit)
Kavárny- 351 kč
Hotovost kterou jsem si brala s sebou- cca. 530 kč (6000 HUF) bohatě stačila, na většině míst nebyl problém s placením kartou
Vstupné, pohledy a jiné blbiny- 509 kč
Dohromady zaokrouhleně 4000 kč

V Budapešti je také levněji a obecně cestovat na východ od Česka, je z finanční stránky výhodnější, jelikož tam bývá laciněji.


Další cestovatelské zážitky najdete zde:
Srí Lanka: https://denicekgymnazisty.blogspot.com/2019/07/zeme-slonu.html
NYC: https://denicekgymnazisty.blogspot.com/2019/08/new-york-je-z-jine-planety.html

Bea (@beabonifac)


Díky za přečtení a zas někdy příště.

Komentáře

Oblíbené příspěvky